dimarts, d’octubre 23, 2007

Les millores socials de la Catalunya d'aquestes esquerres

La situació precària de l'Atenció Primària a Catalunya i la suposada carta de cessament del Dr. Jaume Morató.
"Carta a tots els coordinadors de les ABS de Catalunya
Encara no han passat ni 6 mesos que varem fer una vaga (Veure full annexa al final) i ja tenim que tornar a parlar de fer-ne una altra, i mira que n’hi ha de coses a fer més importants abans que tornar a pensar en una vaga !!!

Havíem parlat fa uns mesos amb el Sr Jose Maria que la Primària a dia d’avui està completament esmunyida per :

Uns objectius merament economicistes: Reducció dels dies de baixa; control quanti-qualitatiu de la despesa farmacèutica (només penalitzada si l’indica l’especialista en Primària, però autoritzada als altres especialistes hospitalaris i no hospitalaris); accessibilitats no aconseguibles; ... Una manca de substitucions per manca de metges, però si aquets es troben no són autoritzats per les diferents direccions perquè diuen que no hi ha diners??
Cupos entre 2000 i 2500 pacients, (molts d’aquests amb barreres idiomàtiques i amb percentatges de vells majors de 65 anys superior al 30%) que encara que ens surten comptabilitzats a l’e-CAP, des de l’administració diuen que no són reals ???.
Una excessiva demanda i massificació de les consultes, potenciada pels nostres mateixos dirigents i polítics que parlen d’atendre tot tipus de patologia des de la primària, indicant-nos que ens formaran per fer-ho (?): No és un problema de solvència sinó de impossibilitat quàntica!. Així: Les onades de calor, el control del sintrom, les depressions, la petita cirurgia, la pediatria, els fons d’ull i les diferents púrries que no desitgen veure els altres també especialistes, serveixen a la administració i als mitjans de comunicació per vendre una sanitat pública totalment falsa i fictícia.

Una posada en marxa de grans programes grandiloqüents amb trucades i seguiments de malalts per “patologies”: Insuficiència cardíaca, EPOC, vells fràgils i diferents normes de conducta a seguir que no creen més que enrenou i duplicitat de visites, enlloc de col·locar tot aquest personal paral·lel a treballar assistencialment. Per això, quan es parla que hi ha molts metges a Catalunya fa riure, ja que si contéssim hores metge assistencial / pacient estaríem a la cua d’Europa. Descomptant els metges col·locats a la gestió, a les diferents conselleries, col·legis de metges, IES, Unitats docents, Grups de treball diversos i els que estan treballant al estranger (amb unes condicions bastant més optimes), resultaria que el verdader percentatge de metges assistencials estaria al voltant del 67%.

En aquest context actual de misserabilitat de l’assistència primària, ara se’ns diu mig amagat, mig clar, que l’ambulatori tancarà i obrirà una hora abans i una hora més tard, però que no farà falta que hi siguem tots i tampoc que es visiti a ningú, és a dir només se m’acut que deu ser: “Para joder”.
En noticies de premsa el discurs que es dona és que es vol congeniar la vida familiar amb la laboral. Sortint una hora més tard ??? Però quin tipus de família té aquesta gent !!!
El nostre President del Col·legi de Metges, diu que això està molt bé perquè millorarà l’accessibilitat i reduirà la pressió en les urgències hospitalàries (“La Vanguardia” Dijous 11 d’Octubre). I jo em pregunto, realment creuen que l’obertura d’una hora més als centres millorarà la pressió a urgències? I perquè no diuen als metges dels hospitals que obrin les consultes externes i els quiròfans a les 7 del mati? o que surtin a les 18 hores? igualment rotatori... Tot sempre amb la idea de millorar l’accessibilitat, reduir les llistes de espera i evidentment també congeniar la vida familiar i laboral.
Des de fa molt de temps encara que les visites als ambulatoris siguin de 9 a 20 hores, molts sanitaris comencen abans per preparar el que serà un dia terrorífic i altres no sortiran abans de les 20’30 per molt que els gestors expliquin que és perquè no se saben gestionar la consulta. Tancar a les 21 hores voldrà dir en un futur acabar a les 21,30.I tenint en compte que al menys la meitat dels sanitaris fa horari de tarda dir que és per congeniar la vida familiar amb la laboral és una “presa de pèl”.

Lluitar per mantenir l’horari de visites al centre és molt important i no té res a veure amb el compliment de l’horari.
Penseu que al mes de març hi ha les eleccions generals i segurament canviaran gerents, consellers i demès gestors, però les hores de més es quedaran, seguiran faltant metges i el torn rotatori passarà a ser dos hores més de visites. Ja no visitarem les dos terceres parts de l’horari sinó que únicament farem assistència i seguirem essent els guardians econòmics de la gestió.

Afortunadament ja sabeu que hi ha mecanismes legals que ja s’estan fent (Sol·licitud escrita del nou canvi d’horari i posteriorment notificació a Magistratura del Treball) , que els sindicats es van movent i que en definitiva hem d’intentar anar tots a una, comunicar-nos entre nosaltres i seguir pressionant, i si tard o d’hora s’ha de plantejar una vaga ja en tornarem a parlar.


Dr. Jaume Morató Griera
Coordinador ABS Raval Sud


CARTA ANNEXA

Llegida la convocatòria de vaga pel 10 d'abril,
Des de el ABS Raval Sud crec que hem de fer la vaga perquè:
En primer lloc, perquè recolzem la plataforma “10” minuts per visita mèdica , que no és res més que demanar unes condicions humanes a la nostra professió, amb una racionalització de la demanda i un temps per la formació i investigació mèdica dels metges especialistes en primària.
En segon lloc, per la prepotència i desconeixement amb que des de la conselleria es tracten els temes de l’Assistència Primària, amb frases com : “Els metges de Catalunya són els que cobren més, es també a Catalunya on hi ha més metges per mil habitants, els metges de l’atenció primària no compleixen els horaris, els metges de primària són els responsables de la saturació d’urgències hospitalàries, a la primària atendran la salut mental “etc. etc., frases dites des de la conselleria i els seus voltants sense demanar el més mínim assessorament a la gent que portem anys a la Primària.
I a més a més, perquè creiem que si els “especialistes” en Pediatria no són prou per veure nens, tampoc els també “especialistes” amb Medicina de Família són prou per atendre la demanda de Medicina Primària amb “cupos” majoritàriament superiors a 2000 persones. La manca de planificació dels nostres directius en aquests últims 15 anys és una responsabilitat que han d’assumir ells, com també ho ha de ser el arreglar-ho, però mai solament a expenses d’una Atenció Primària ja sobrecarregada a tots els nivells.

Perquè a la Primària se’ns planteja un allargament horari sense mai valorar també el compliment dels horaris hospitalaris, ni pensar en la necessitat de trobada a la primària entre els torns de mati i tarda per mantenir les seves sessions. Perquè se’ns regeix des de fa anys amb criteris economistes respecte aspectes com els fàrmacs, tires reactives i diferents substitucions, mentre els hospitals segueixen induint tractaments farmacològics penalitzats a la primària. Perquè seguim treballant amb infrastructures i ordenadors obsolets.
Perquè encara ara s’està discutint sobre el paper de diferents estaments sanitaris (Infermeria i Administratius) Perquè els diferents càrrecs de l’administració que canvien bi o anualment, segueixen decidint com hem de fer la primària, sense mai preguntar ni seguir una mateixa línia pactada entre tots els estaments. Perquè encara ara es dificulten i s'entrebanquen una sèrie de substitucions de tots els estaments sanitaris.

I finalment, perquè estem farts de sentir que la majoria de desastres de la sanitat són deguts a una mala Atenció Primària, quan des d’aquí pensem que la mala actuació de l’administració en els últims 15 any és la que ens ha portat a aquesta sanitat desbordada i burocratitzada.

Es per tot això i per veure com des de la Conselleria (i els nous càrrecs en els quals hi tenim dipositada una certa confiança) resolent els conflictes esmentats, no tan solament a nivell del fons sinó també de les formes que, crec que hem d’anar a la vaga el dia 10 d’abril.
Per una bona sanitat pública i social us convidem a fer vaga.
Jaume Morató ABS Raval Sud".
Font: col·lectiu de metges d'atenció primària del Barcelonès