divendres, de maig 29, 2009

L'economia... llons que n'és de rara!

Quan va començar tot això de la crisi, algunes persones em preguntaven "però qui s'ha quedat tots aquests diners que la gent està perdent?". I és que sembla bastant raonable que si abans tenies 100 i ara n'has perdut 30 i en tens 70, algú se'ls ha quedat.

Però és que això de l'economia és complicat, perquè es basa, sobretot i en allò més profund, en les expectatives. Si ha d'anar bé, anirà bé i per tant gasto. Si ha d'anar malament, anirà malament i per tant no gasto. I d'això tan senzill, per efecte dòmino, s'escampa i s'escola entre forats i foradets fins empapar-ho ben bé tot.

Avui m'han fet arribar un escrit que crec exemplifica aquesta història del crèdit i dels bancs i de la necessitat de tenir crèdit i quin impacte té això en l'economia i al final, en la vida de cadascú.

Espero que us agradi!

"Agost, una petita ciutat de costa ..., plena temporada alta; plou a bots i barrals des de fa diversos dies, la ciutat sembla deserta. 

Tots tenen deutes i viuen a base de crèdits. Per fortuna, arriba un rus folrat i entra en un petit hostal amb encant. Demana una habitació. Deixa un bitllet de 100 € a la taula del recepcionista i se'n va a veure les habitacions. 

El cap de l'hotel agafa el bitllet i surt corrents a pagar els deutes amb el carnisser. 

Aquest agafa el bitllet i va a pagar els seu deutes amb el criador de porcs. 

Aquest s'afanya a pagar el que li deu al proveïdor de pinso per a animals. 

El del pinso agafa el bitllet cuitacorrents i volant se'n va a liquidar el seu deute amb la prostituta a la qual fa temps que no paga. En temps de crisi, fins i tot ella ofereix serveis a crèdit. 

La prostituta agafa el bitllet i surt cap al petit hostal on hi havia portat els seus clients les últimes vegades i que encara no havia pagat. 

Just en aquest moment baixa el rus, que acaba de fer una ullada a les habitacions, diu que no el convencen, agafa el bitllet i se'n va de la ciutat. Ningú ha guanyat un duro, però ara tota la ciutat viu sense deutes i mira el futur amb confiança! 

MORALITAT: SI ELS DINERS CIRCULEN S'ACABA LA CRISI